Nové technologie a diagnostické metody nám umožňují zkvalitňovat diagnostiku celiakie. Jednoduchým a moderním způsob diagnostiky celiakie je genetický test prováděný naší laboratoří.
Co je celiakie
Celiakie (celiakální sprue, CS) je celoživotní nesnášenlivost lepku – bílkovinného komplexu obsaženého v povrchové části zrn pšenice, ječmene a žita.
Jedná se o geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění, které vzniká u citlivých jedinců při konzumaci lepku. Pokud není celiakie rozpoznána a léčena, dochází k postupnému poškozování sliznice tenkého střeva a zhoršení vstřebávání živin.
U geneticky disponovaných jedinců nejsou produkty vzniklé štěpením lepku v trávicí soustavě správně tolerovány imunitním systémem. Ten reaguje tvorbou protilátek nejen proti těmto štěpům, ale později i proti některým vlastním bílkovinám lidského organismu (vznikají tzv. autoprotilátky).
Výsledkem je chronická aktivace imunitního systému, která může vést nejen k poškození střeva, ale i ke zvýšenému riziku dalších autoimunitních onemocnění a komplikací, z nichž některé mohou být i život ohrožující.